حل اختلافات خانوادگی
خانواده اولین و در عین حال مهم ترین نهاد اجتماعی است که فرد در آن متولد می شود. اهمیت نقش خانواده در شکل گیری شخصیت غیر قابل انکار است. خانواده کانون اصلی رشد و تعالی افراد محسوب می شود و همهی آن چیزی است که به هنگام دشواری ها به آن نیاز داریم و مهم ترین پشتیبان ماست که روی آن حساب باز می کنیم.
اما همه خانواده ها در برهه ای از زمان دچار مشکل می شوند. برای بهبود و حل اختلافات خانوادگی باید در نظر داشته باشید هر خانواده ای سختی ها و مشکلات مخصوص به خود را دارد، امابعضی از آن ها در اکثر خانواده ها مشابه اند.
این مسئله که هر از گاهی با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشید کاملا طبیعی است اما اگر این اختلافات زیاد و غیر قابل کنترل و فراتر از حد انتظارتان بشود، بهتر است از مشاوره برای حل اختلافات خانوادگی کمک بگیرید. مشاوره خانواده بهترین راه حل برای بازیابی روابط در خانواده است.
این مشکلات مانند سایر مشکلات زندگی می تواند در دسته بندیهای متفاوتی قرار بگیرد. برای مثال می توان به مشکلات عاطفی، احساسی، اخلاقی و مسائل اجتماعی اشاره کرد.
در ادامه به 8 مورد از این مشکلات و راه کارهای حل اختلافات خانوادگی می پردازیم:
فاصله های عاطفی و احساسی
اختلافات در نحوه تربیت فرزندان
تعامل ناسالم
مشکلات مالی و اقتصادی
فرزندان لجباز
عدم تعادل بین کار و زندگی
دعوا و بحث همیشگی
خیانت
چگونه می توانیم به حل اختلافات خانوادگی به طور اصولی دست پیدا کنیم؟
همانطور که اشاره کردیم علت اختلافات خانوادگی متفاوت است، در نتیجه برای حل اختلافات خانوادگی باید راه حل مناسب را پیدا کنید زیرا اگر این اختلافات ادامه دار باشد آسیب های جدی به خانواده وارد می کند.
در ادامه به چندین راه کار کاربردی برای حل اختلافات خانوادگی پرداخته شده است.
اشتباهات همه از جمله خودتان را قبول کنید
طبق راه کارهای حل اختلافات خانوادگی باید بپذیرید که هیچ کس کامل و بی عیب و نقص نیست و اعضای خانواده نیز از این قاعده مستثنی نیستند. با وجود تمام این نواقص شما هنوز هم می توانید آن ها را دوست داشته باشید و عشق بورزید و یک رابطه سالم برقرار کنید.
فراموش نکنید که همه اعضای خانواده موظف نیستند همیشه در مورد همه چیز با شما موافق باشند و هر کسی عقاید و سلایق منحصر به فرد و متنوعی دارند و نمی توان آن ها را مجبور کرد مثل شما ببینند، بیاندیشند و عمل کنند. با پذیرفتن این حقیقت، اولین قدم را برای حل اختلافات خانوادگی، مشکلات کهنه و کدورت های خانوادگی برداشتهاید.
- ریشه یابی
قدم دوم شما پیدا کردن علت رفتار ها و ریشه یابی آن ها است. این رفتار ها می تواند ناشی از مشکلات فردی، شخصیت یا عادتهای منحصر به فرد و به خصوص هر یک از اعضای خانواده و یا عکس العملی به رفتار های خود شما باشد.
یافتن علت و سپس حل اختلافات خانوادگی مهم ترین گام برای پایان دادن به مشکلات خانوادگی است. با ریشه یابی و بررسی دقیق، هر یک از این مشکلات را می توان بهبود بخشید و در جهت بر طرف کردن آنها گام برداشت.
- مسئولیت پذیر باشید
یکی از مهم ترین دلایلی که باعث می شود که ما با مشکلاتی در روابط به ویژه روابط خانواده، رو به رو شویم، عدم مسئولیت پذیری است. در حقیقت ما به جای پذیرش مشکلات و حل اختلافات خانوادگی، سعی داریم تقصیر را به گردن دیگر اعضای خانواده بیندازیم و منتظر هستیم که رفتارشان را درست کنند تا تمام مشکلات حل شود و سپس دوباره به آرامش برسیم و از آن لذت ببریم.
اما نکته ای که در اینجا اهمیت دارد و قابل توجه است این است که تا ما مسئولیت زندگی خودمان را نپذیریم و در مسیر مثبت و درست قدم برنداریم و عوض نشویم، حل اختلافات خانوادگی و مشکلات زندگی برایمان میسر نخواهد بود و تغییری در آن ایجاد نخواهد شد.
پس برای حل اختلافات خانوادگی خودتان لطفاً مسئولانه برخورد کنید و به جای سعی در تغییر اعضای خانواده، خودتان را تغییر دهید تا شرایط خانه نیز تغییر کند. پس از تصمیم گیری در مورد حل اختلافات خانوادگی به آن پایبند و در خصوص آن مسئولیت پذیر باشید.
- اختلاف را در زمان مناسب حل کنید
زمان مناسبی را برای بحث و حل اختلافات خانوادگی در نظر بگیرد و از افراد خانواده که این مسئله به آن ها مربوط میشود بخواهید در آن زمان حضور پیدا کنند.
سعی کنید در زمان مشخص شده وسایلی مانند گوشی، هدفون و تلویزیون را کنار بگذارید و تمرکز خود را روی حل اختلافات خانوادگی و مشکلات بگذارید.
همچنین سعی کنید آرامش خود را حفظ و احساسات و هیجانات خود را کنترل کنید تا طرف مقابلتان راحت بتواند صحبت خود را پیش ببرد و از قطع کردن سخنان دیگر اعضای خانواده خودداری کنید.
- راه حلی ارائه دهید که همه با آن موافق باشند
در یک خانواده شاد و سالم، اعضای خانواده همدیگر را دوست دارند و به یکدیگر احترام می گذارند. در نتیجه در هنگام بروز مشکلات و اختلافات به دنبال پیدا کردن راه حلی هستند که به نفع همه اعضا خانواده بوده و مورد رضایت و خرسندی آن ها باشد. در این خانواده ها اهداف بر سر یافتن راه حل مشترک برای حل اختلافات خانوادگی می باشد.
از زاویه دید همه اعضا به موضوع و مشکلات نگاه کنید
بسیاری از افراد در دعواهای خانوادگیشان به دنبال مقصر هستند. همدلی می تواند منجر به پایان یافتن بسیاری از بحث ها و اختلافات بشود.
برای درک و یافتن بهترین راه حل اختلافات خانوادگی مهم است که خود را جای تک تک اعضای خانواده بگذارید و از زاویه دید آن ها به قضیه و اختلافات نگاه کنید؛ این کار سبب میشود پیش از اینکه بخواهید دیدگاه خود را مطرح و بر صحبت های خود اصرار و پافشاری کنید، ابتدا طرف مقابل را درک کنید و رفتار و تصمیمی منصفانه و به دور از قضاوت داشته باشید.
به هنگام سخن گفتن طرف مقابلتان کاملا حواس خود را به او بدهید. به آنچه می گویند و منظورشان هست، گوش دهید و با پرسیدن سوال نشان دهید که به آن ها توجه می کنید و از اهمیت بالایی برای شما برخوردار هستند.
مراجعه به روان درمانی
یکی از مهم ترین و موثر ترین راه حل ها برای به حداقل رساندن دعواها و حل اختلافات خانوادگی، استفاده از جلسات روان درمانی و مراجعه به یک مشاور خانواده ماهر است. ممکن است شما تمام راهکار های حل اختلافات خانوادگی را امتحان کرده باشید ولی نتیجه دلخواه را دریافت نکنید.
در این مواقع کمک گرفتن از یک متخصص در زمینه امور خانواده می تواند بزرگترین کمک را به شما کند. در این جلسات، فرد کنترل کردن خشم و احساساتش را می آموزد و در موقعیت های مختلف می تواند عملکرد بهتری از خودش نشان دهد.
جمع بندی
حل اختلافات خانوادگی مسئله ای نیست که به سادگی بشود از آن عبور کرد و نادیده گرفت. هر رابطه ای ممکن است از حالت تعادل و سلامت خود خارج شود، بنابراین این وظیفه تمام اعضای خانواده است که نسبت به تعهدی که به یکدیگر دارند پایبند باشند و از هیچ تلاش و مشارکتی در بهبود وضعیت زندگی و خانواده دریغ نکنند.
برای حل اختلافات خانوادگی وقت بگذارید و به سادگی از آن ها عبور نکنید. همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، در مورد خانواده نیز همین است، پیشگیری از اختلافات خانوادگی بهتر از یافتن راه حل برای چالش ها و مشکلات بزرگ تر است. بسیاری از خانواده ها در دنیای امروزی درگیر مواردی همچون خستگی، استرس شغلی و مالی، نگرانی ها و عدم توانایی کافی در کنترل خشم هستند که ریشه بسیاری از مشکلات و اختلافات می باشد.
خانواده هایی که ابراز عشق و محبت در آن ها کم است، اختلافات و مشاجرات بیشتری را تجربه می کنند. دست از نصیحت و سرزنش بردارید. سعی کنید شیوه های ارتباطی خود را تقویت و بهترین مهارت ها را برای برقراری ارتباط سالم با دیگر اعضای خانواده پیدا کنید به نتیجه ای برسید که همه اعضای خانواده راضی باشند.
به کمک خانم دکتر تونستیم طی 5 جلسه مشکلات بین خانواده هامون رو رفع کنیم و الان رفت و آمدهامون بدون تنش و ناراحتی انجام میشه. دستتون درد نکنه عالی بودین.
همیشه با پدر و مادرم اختلاف داشتیم به همه کارام گیر میدادن تا اینکه به پیشنهاد مادرم به مرکز دکتر صدقی مراجعه کردیم. با انجام تست های روانشناسی مشکل هر سه تامون مشخص شد و خانم دکتر شروع کردن به ارائه راهکارها. شاید باورتون نشه که دیگه یکبارهم با هم اختلاف نداشتیم و همه چی شکر خدا حل شده.