
نوروتراپی نوروفیدبک
نوروتراپی نوروفیدبک
نوروتراپی مجموعهای از روشهای درمانی غیرتهاجمی است که با هدف اصلاح عملکرد مغز انجام میگیرد. روش نوروتراپی با تکنیکهای خاص به اصلاح عملکرد مغز کمک میکند. زمانی که مغز دچار اختلالاتی همچون اضطراب، افسردگی، اختلال نقص توجه، مشکلات خواب و مشکلات شناختی است، اختلالات جدی در عملکرد مغز رخ میدهد که این اختلال در عملکرد مغز، سبب بروز مشکلات روانی و ذهنی متعددی در فرد میشود.
در روش نوروتراپی با ارائه تمرینهای خاصی برای مغز منجر به بهبود اختلالات ذهنی و روانی و افزایش کارایی مغز میشود. هدف از روش نوروتراپی درمانی اصلاح عملکرد مغز به روشی غیرتهاجمی و کاملا طبیعی است.
نوروتراپی چیست؟
کلمه «نورو» به معنای عصب و کلمه «تراپی» به معنای درمان است. نوروتراپی اصطلاحی است که به مجموعه روشهای درمانی گفته میشود که کمک میکنند مغز به عملکرد طبیعی خود برگردد و بهترین کارکرد ممکن را داشته باشد.
در گذشته، روشهای درمان مشکلات ذهنی و اعصاب و روان عمدتاً شامل دو دسته دارو درمانی و روان درمانی بود که هر چند این روشها موثر بودند و بسیاری از بیماران با استفاده از آنها درمان شدند اما به تدریج مشخص شد که گروه سومی از بیماران وجود دارند که نتوانستهاند از این روشهای مرسوم سود ببرند. لذا دانشمندان به جستجوی راه سومی برای حل مشکلات مغزی پرداختند که نهایتاً طی سالهای اخیر به تکنیکهای نوروتراپی منجر شد.
هم اکنون روش نوروتراپی برای درمان اعصاب و روان خیلی کارایی دارد و می توانید با مراجعه به مرکز روانشناسی دکتر صدقی در اردبیل جهت استفاده از نوروتراپی برخوردار شوید.

نوروفیدبک چگونه کار می کند؟
نحوه کار نوروفیدبک به صورت زیر است:
1.ارزیابی اولیه
فرآیند نوروفیدبک با یک ارزیابی اولیه آغاز می شود که در طی آن، متخصص مغز و اعصاب یک نوار مغزی پایه را ثبت می کند. این ارزیابی الگوهای نامنظم امواج مغزی را که ممکن است با شرایط مختلف روانشناختی یا عصبی مرتبط باشد، شناسایی می کند.
2.جلسات تمرینی
در طول جلسات نوروفیدبک، حسگرهایی روی پوست سر قرار می گیرند تا فعالیت امواج مغزی را اندازه گیری کنند. داده های ثبت شده به صورت سیگنال های بصری یا شنوایی روی صفحه نمایش داده می شود. این سیگنال ها به عنوان بازخورد عمل می کنند و نشان می دهند که آیا مغز در محدوده مطلوب کار می کند یا خیر.
3.حلقه بازخورد
حلقه بازخورد برای آموزش نوروفیدبک ضروری است. هنگامی که مغز الگوهای امواج مغزی مطلوب را تولید می کند، فرد تقویت مثبت دریافت می کند، مانند صدای دلپذیر یا نمایش بصری. برعکس، هنگامی که مغز از این الگوها منحرف می شود، بازخورد تغییر می کند و نشان دهنده نیاز به تنظیم است. با گذشت زمان، مغز یاد می گیرد تا خود را تنظیم کند و عملکرد کلی خود را بهبود بخشد.
بهترین سن برای نوروفیدبک
از آنجایی که این روش بیهوشی ندارد و در حین انجام آن نیاز به شرایط ویژهای نیست، برای هر سنی مناسب است. اما پزشکان مناسبترین سن را زمانی میدانند که فرد، بدون دغدغه و به راحتی، بتواند در زمان تعیین شده جلوی مانیتور بنشیند. معمولا سن 5 تا 70 سالگی را مناسبترین سن برای انجام نوروفیدبک میدانند. طبق تحقیقات انجام شده، هرچه فرد مراجعهکننده جوانتر باشد، جوابی که از نوروفیدبک تراپی میگیرد بهتر و کارآمدتر است.
نوروفیدبک سطحی یا Electroencephalography Neurofeedback سادهترین روش انجام نوروفیدبک است. در این روش امواج سطحی مغز مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند.
نوروفیدبک برای چه بیماری هایی کاربرد دارد؟
نوروفیدبک یکی از روشهایی است که در درمان بسیاری از اختلالات و بیماریها نتیجه و عملکرد مثبتی داشته است و با تکرار و تداوم دوره درمانی بسیاری از آنها را برطرف کرده است. برخی از بیماریهایی که میتوان از نوروفیدبک در درمان و بهبودی آنها کمک گرفت عبارتند از:
- اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)
- استرس و اضطراب
- کنترل خشم
- سردردهای میگرنی
- افسردگی
- حملات پانیک (پانیک اتک)
- اختلال پس از حادثه (PTSD)
- وسواس فکری
- احساس خستگی مزمن
- افزایش حافظه
- افزایش تمرکز حواس
- اتیسم (در برخی موارد)
- بهبود اختلالات رفتاری مانند اسکیزوفرنی و شخصیت دو قطبی
دستگاه نوروفیدبک چیست؟
این دستگاه از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است:
- مانیتور: که وظیفه پخش تصویر یا صدای مورد نظر را برعهده دارند.
- الکترود: درواقع همان سنسورهایی هستند که به سر وصل میشوند و امواج مغزی را ثبت میکنند.
- پردازشگر مرکزی یا آمپلی فایر: که وظیفه پردازش امواج و ارسال آنها بر کامپیوتر را برعهده دارند.
- سیستم کامپیوتری: این بخش متشکل از یک سیستم نسبتا پیچیده است که توانایی تحلیل امواج مغزی فرد را در خود دارد.
مزایای نوروفیدبک
نوروفیدبک مزایای متعددی را ارائه می دهد و آن را به ابزاری ارزشمند برای طیف وسیعی از شرایط و افراد تبدیل می کند. در اینجا برخی از مهمترین مزایا آورده شده است:
۱. غیرتهاجمی و بدون دارو
نوروفیدبک یک درمان غیر تهاجمی و بدون دارو است که آن را به گزینه ای ایمن برای افرادی که به دنبال درمان های جایگزین برای شرایط سلامت روان و عصب شناسی هستند تبدیل می کند. این روش از عوارض جانبی مرتبط با داروها جلوگیری می کند.
۲. بهبود عملکرد شناختی
تمرین منظم نوروفیدبک می تواند عملکردهای شناختی مانند توجه، حافظه و عملکرد اجرایی را تقویت کند. این امر به ویژه برای افراد مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) و سایر اختلالات شناختی مفید است.
۳. کاهش علائم اختلالات روانی
تحقیقات نشان داده است که نوروفیدبک علائم اختلالات مختلف روانی از جمله اضطراب، افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) را کاهش می دهد. نوروفیدبک با تنظیم فعالیت امواج مغزی، به ثبات خلق و خوی و پاسخ های عاطفی کمک می کند.
۴. بهبود کیفیت خواب
بسیاری از افراد پس از آموزش نوروفیدبک، الگوی خواب بهتری را گزارش می کنند. نوروفیدبک با ارتقای فعالیت سالمتر امواج مغزی، میتواند به افراد در دستیابی به خواب آرامتر و باکیفیتتر کمک کند.
نوروفیدبک و سلامتی
بسیاری از افراد از کاربردهای بسیار مهم نوروفیدبک بی اطلاع هستند در حالی که این فناوری جدید بسیار مهثر و کاربردی است.
نوروفیدبک برای تشخیص سلامت روانی افراد کاربرد دارد، خصوصاٌ امروزه با ببیشتر شدن مشغله و دغدغه های زندگی انسان ها کمتر کسی از سلامت روانی به طور مطلق برخورد دار است. با استفاده از این روش می توان سلامت روانی افراد را تشخیص و تضمین کرد.
نکته قابل تامل این است که در درمان با استفاده از روش نوروفیدبک، روند بهبودی تدریجی طی می شود، و این ذهنیت را که نوروفیدبک می تواند مانند یک زود پز عمل کند و درجا اختلالات روانی افراد را درمان کند، را از خودتان دور کنید. زیرا نوروفیدبک ها هم مانند دیگر روش های درمانی نیاز به فرصت دارند تا عملکرد های مغزی را بازسازی کنند.
چگونگی افزایش تمرکز با نوروفیدبک
افزایش تمرکز با نوروفیدبک یکی از راه های جدید با تقویت حافظه است. تمرکز می تواند برای برخی از افراد یک چالش بزرگ باشد. خواه نتیجه ADHD (اختلال کمبود توجه / بیش فعالی) و یا یک زندگی آشفته و روزمره باشد. عدم تمرکز نه تنها می تواند تشدید کننده کلافگی و سردرگمی باشد بلکه گاهی اوقات موجب نا امیدی و دلسردی نیز می گردد. گاهی اوقات ، وقتی وظایف زیادی برای انجام دادن دارید ، تمرکز روی یک کار می تواند دشوار باشد. در این مواقع، ممکن است بیش از حد تحت فشار قرار بگیرید. این حالت می تواند باعث از بین رفتن انگیزه نیز شود. البته روش های زیادی برای کنترل این اختلال وجود دارد. یکی از آن ها نوروفیدبک است.
آموزش نوروفیدبک ، که به آن Braincore نیز می گویند، نوعی برنامه آموزش مغز است که هدف آن ایجاد الگوهای منظم از امواج مغزی بیمار و تقویت آن ها می باشد. با تقویت مغز می توان به بهبود توانایی تمرکز کمک کرد. امواج مغزی نامنظم می تواند دلیل بروز مشکلات تمرکز باشد، بنابراین پرداختن به این مسئله با کمک آموزش نوروفیدبک می تواند تا حد زیادی مشکلات مربوط به تمرکز را حل کند.
مزایا استفاده از روش نوروفیدبک نسبت به سایر روش ها:
علاوه بر افزایش تمرکز با این درمان، این روش درمانی در کاهش استرس و اضطراب نیز نقش عمده ای دارد. هنگامی که نگران عدم توانایی خود در تمرکز نیستید ، احتمالاً سطح استرس و اضطراب کمتری را تجربه خواهید کرد. به علاوه این روش درمانی غیرتهاجمی ممکن است عادات خواب و حافظه شما را نیز بهبود بخشد. هنگامی که مغز الگوهای مغزی تنظیم شده را تولید می کند، می تواند منجر به بسیاری از رخداد های مثبت در زندگی فرد شود.
در حالی که آموزش نوروفیدبک چندین مزیت دارد ، مهم است که قبل از دریافت درمان، در این مورد با یک متخصص مشورت کنید. فردی که ارائه دهنده آموزش نوروفیدبک است، می تواند با شناسایی مشکل فرد درمان مناسب را برای بیمار ارائه دهد. در واقع ارائه نوروفیدبک بسته به شرایط مغزی و فردی انجام می گیرد و خاص آن فرد می باشد. در واقع یک نقشه سفارشی از مغز یا یک طرح درمانی ایجاد می شود، که تعداد بهینه جلسات و مدت زمان آموزش را ارائه می کند.
آیا نوروفیدبک واقعاً برای درمان اضطراب موثر است؟
بله، این درمان به طور جدی یکی از اصلی ترین راهکار های درمان اضطراب ، بدون عارضه جانبی هستند. و طبق مطالعاتی که انجام شده است نشان می دهد این درمان برای کاهش سطح اضطراب مؤثر است.
نوروفیدبک ها با نفوذ به شبکه های اضطرابی در مغز و شناسایی ایراداتی که در مغز به وجود آمده است و منجر به اضطراب شده اند، را برطرف کرده و اضطراب را در افراد به طور کامل درمان می کند.
چند جلسه نوروفیدبک موثر واقع می شود؟
با گذشت زمان، نتایج حاصل از انجام این درمان به تدریج مشاهده می شود. پیشرفت اولیه در بیشتر مواقع در طی پانزده جلسه قابل مشاهده است. این درمان با یک برنامه درمانی معمولی شامل بیست تا 60 جلسه است و بسته به شرایط و متناسب به سن و سبک زندگی افراد متفاوت است و به طور میانگین 40 جلسه انجام نوروفیدبک برای دستیابی به نتایج مطلوب کافی است.
درمان با روش نوروفیدبک را از چه سنی می توان شروع کرد؟
درمان اختلالات مغزی با استفاده از روش نوروفیدبک از سن 5_6 سالگی به بعد امکان پذیر است. در هر صورت بهتر است برای به کارگیری این درمان با متخصصان مربوطه تماس بگیرید تا هر چه سریعتر برای انجام آن اقدام نمایید، زمان در بهبود اختلالات و کنترل آن بسیار مهم است بنابراین توصیه می شود در صورت مشاهده علائمی مشکوک، برای تشخیص و درمان به روانشناس خوب مراجعه نمایید.
تجربه افراد پس از استفاده از روش نوروفیدبک
افرادی که از این روش نوین در علم روانشناسی استفاده کرده اند و از مزایای آن بهره ها جستند، اعتراف کرده اند که اختلالات روانی شان به طور مطلق برطرف شده است و تاثیرا ت مثبتی را در برخورد های اجتماعی خود مشاهده اند. و از این تغییرات شگرف بسیار راضی بوده اند و آن ها را با جان و جهان شان پذیرفته اند.
البته این نکته قابل ذکر است که تغییرات روانی مانند: انفجار یک بمب رخ نمی دهد و نیاز به گذشت زمان است . همینطور نتایج این درمان به مرور زمان و تقریباٌ پس 40 مرتبه استفاده از این روش، ظاهر می شود.
مرکز روانشناسی و نوروفیدبک دکترمریم صدقی در اردبیل، کلینیکی روانشناسی است که در برگزاری جلسات درمانی نوروفیدبک بسیار پر آوازه بوده و توانسته به بهترین نحو ممکن برای درمان ، انواع اختلالات روانی توسط تیم متخصص و روانشناس، ظاهر شود.
نتیجهگیری
نوروفیدبک یک تکنیک قدرتمند و غیرتهاجمی است که طیف وسیعی از مزایا را برای سلامت روان، عملکرد شناختی و سلامت کلی به ارمغان می آورد. نوروفیدبک با به کارگیری توانایی طبیعی مغز برای انطباق و یادگیری، روشی ایمن و موثر برای مقابله با شرایط مختلف و ارتقای عملکرد مغز ارائه می دهد.
سوالات متداول
آیا نوروفیدبک ایمن است؟
بله، این یک درمان ایمن، غیرتهاجمی و بدون دارو در نظر گرفته می شود. این روش شامل هیچ گونه تحریک الکتریکی یا روش های تهاجمی نیست و آن را به گزینه ای کم خطر برای افرادی که به دنبال درمان های جایگزین برای شرایط مختلف هستند تبدیل می کند.
چه مدت طول می کشد تا نتایج را ببینیم؟
زمان لازم برای مشاهده نتایج حاصل از این درمان می تواند بسته به فرد و شرایطی که تحت درمان قرار می گیرد، متفاوت باشد. برخی از افراد پس از چند جلسه متوجه بهبود میشوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است برای دستیابی به نتایج قابل توجه به ۲۰ تا ۴۰ جلسه نیاز داشته باشند.
یک جلسه نوروفیدبک شامل چه مواردی است؟
یک جلسه نوروفیدبک معمولی حدود 15 تا 30 دقیقه بسته به نوع پروتکل طول می کشد. در طول جلسه، حسگرهایی روی پوست سر قرار میگیرد و فعالیت امواج مغزی را ثبت می کنند.
بعد از مراجعه به روانپزشک و خوردن کلی قرص و داروهای اعصاب که هیچ نتیجه ای نگرفتم مراجعه کردم پیش خانم دکتر صدقی و با پیشنهاد ایشون از دستگاه نوروفیدبک استفاده کردم، واقعا نتیجش عالی بود و دیگه بدون هیچ قرصی اضطرابم و پرخاشگریم کنترل شده
من هم به اتفاق همسرم برای انجام نوروفیدبک به کلینیک دکتر صدقی مراجعه کردیم. اصلا باورمون نمیشد که اینقد حالمون خوب بشه و رنگ و روی زندگیمون تغییر پیدا کنه.